TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

BTW-ondernemers die door de coronacrisis in liquiditeitsproblemen komen, kunnen genoodzaakt zijn om de prestatie te annuleren, omdat deze door de gevolgen van de coronacrisis niet goed uitvoerbaar is. Daarbij stort de BTW-ondernemer het eerder door de klant betaalde bedrag (gedeeltelijk) terug. Om de BTW-gevolgen van annuleringen inzichtelijk te maken is van belang of de klant het volledige bedrag of een deel van het eerder betaalde bedrag terug krijgt, en of de betaling kan worden aangemerkt als schadevergoeding.

BTW en annulering

Klant ontvangt volledige vergoeding terug

Aanvankelijk zal de BTW-ondernemer BTW verschuldigd zijn over de van een klant ontvangen betaling in verband met een boeking voor een te leveren goed of dienst.  Krijgt de klant het volledige bedrag terug dan is de BTW-ondernemer de BTW niet langer verschuldigd. Als de BTW over de eerdere betaling nog niet is aangegeven en afgedragen bij de Belastingdienst, dan is dit eenvoudig op te lossen door de BTW die in verband met de annulering niet (langer) verschuldigd is niet aan te geven en af te dragen.

Is de BTW inmiddels al in de BTW-aangifte aangegeven en afgedragen aan de Belastingdienst, dan kan de reeds betaalde BTW onder de volgende voorwaarden worden teruggevraagd:

  • De BTW-ondernemer reikt in verband met de annulering met terugbetaling een creditfactuur uit aan de afnemer;
  • Wanneer de afnemer een BTW-ondernemer is dan moet hij/zij de BTW die in verband met de annulering wordt terugvraagd het mislopen van BTW-inkomsten door de Belastingdienst uitsluiten. Dit omdat het risico bestaat dat de afnemer de eerder in rekening gebrachte BTW in aftrek heeft gebracht of zal brengen. Een BTW-ondernemer kan aan deze voorwaarde voldoen door zijn afnemer bij uitreiking van de creditfactuur een verklaring te laten tekenen dat hij eerder teruggevraagde BTW terug betaalt aan de Belastingdienst.

Klant ontvangt deel van overeengekomen vergoeding terug

Als gevolg van de annulering kan de klant een deel van de overeengekomen vergoeding terugontvangen, zodat een deel van de vergoeding betaald blijft.

Voor het deel van de vergoeding dat de klant terug ontvangt gelden dezelfde gevolgen als wanneer de klant de volledige vergoeding terug ontvangt, zodat de BTW-ondernemer voor dat deel geen BTW verschuldigd is en eerder afgedragen BTW onder de genoemde voorwaarden terug gevraagd wordt.

In een recente zaak (Vodafone Portugal, zaak C-43/19) oordeelde het Europese Hof over de problematiek rondom annuleringen. Het betrof in deze zaak een situatie waarin een klanten die de minimumcontractuur niet nakwamen een vergoeding aan Vodafone moesten betalen. Het Europese Hof oordeelt dat de bedragen die een ondernemer ontvangt wanneer een overeenkomst op grond waarvan een klant in ruil voor gunstige commerciële voorwaarden een minimumcontractduur moet naleven maar dit contract door de aan de klant te wijten oorzaken voortijdig wordt beëindigd, met BTW is belast.

BTW en schadevergoeding

Het deel van de vergoeding dat de klant betaalt en niet terug ontvangt is niet belast met BTW voor zover dit deel als schadevergoeding wordt aangemerkt. In de rechtspraak is uitgewerkt wanneer van een schadevergoeding sprake is. Gebleken is dat wanneer deels is betaald en de prestatie vervolgens niet doorgaat zodat de BTW-ondernemer schade lijdt omdat hij in een andere situatie bij uitvoering van de prestatie de volledige vergoeding had ontvangen, dit indicaties zijn dat sprake is van een schadevergoeding. Een voorbeeld is de aanbetaling voor een pedicurebehandeling, waarbij de klant niet op komt dagen en doordat de tijd gereserveerd was geen andere boeking voor dat tijdstip aangenomen kon worden zodat de BTW-ondernemer schade lijdt. Hij ontvangt immers maar een deel van de vergoeding. Als de betaling als schadevergoeding wordt aangemerkt is de BTW-ondernemer geen BTW over de ontvangen vergoeding verschuldigd. Is de BTW inmiddels al afgedragen, dan kan de BTW-ondernemer de BTW terugvragen in het tijdvak waarin de annulering plaatsvindt.

Geen schadevergoeding

Uit rechtspraak blijkt ook dat wanneer het gehele bedrag betaald is en de prestatie vervolgens niet nagekomen wordt omdat de klant niet op komt dagen, dat niet van een schadevergoeding gesproken wordt maar dat de BTW gewoon door de BTW-ondernemer verschuldigd is. De BTW-ondernemer loopt geen inkomsten mis. De BTW-ondernemer heeft een prestatie verricht omdat de klant het recht heeft (gehad) op een goed of dienst van de BTW-ondernemer. In dat geval is de BTW-ondernemer BTW verschuldigd over de ontvangen vergoeding van de klant.

Uit rechtspraak blijkt dat van geval tot geval  bepaald moet worden of sprake is van een schadevergoeding of niet, en dat de feitelijke omstandigheden daarbij bepalend zijn. Het is daarom raadzaam om een adviseur in te schakelen die samen met de BTW-ondernemer de specifieke situatie beoordeeld.

Klant betaalt gehele vergoeding

Ook hierbij geldt dat als de betaling als een schadevergoeding kan worden aangemerkt de BTW-ondernemer de BTW kan terugvragen. Omdat de gehele vergoeding betaald wordt en de ondernemer geen schade lijdt, lijkt het erop dat over de vergoeding BTW verschuldigd maar op basis van de rechtspraak is in bepaalde situaties verdedigbaar dat geen prestatie wordt verricht dus geen BTW verschuldigd is. Ook hierbij is weer van belang om op te merken dat de rechtspraak zeer casuïstisch is en dat het raadzaam is om voor de specifieke situatie een adviseur in te schakelen of om met de Belastingdienst af te stemmen.

Schema gevolgen annulering voor BTS

Schematisch weergegeven zijn de gevolgen van annuleringen als volgt (let op, dit is een indicatie en biedt geen uitsluitsel):

Situatie Met BTW Belast Geen BTW
Deel dat door de afnemer is betaald. Volledig Voorschot
Mag de ondernemer het door de afnemer betaalde bedrag bij annulering volledig houden of is de afnemer bij een voorschot alsnog de volledige vergoeding verschuldigd? Ja Nee
Heeft de afnemer de kans (gehad) om gebruik te maken van een prestatie van de ondernemer? Ja Nee
Is het bedrag dat de ondernemer mag houden bedoeld als compensatie voor de geleden schade? Nee Ja
Is in de overeenkomst het bedrag van de schadevergoeding bij annulering opgenomen of staat deze op andere wijze vast? Ja Nee
Is de verkoop bindend en definitief? Ja Nee

 

BTW en uitstel van prestatie

Wordt de prestatie uitgesteld, dan blijft de klant recht houden op een prestatie, zodat de BTW verschuldigd blijft.

BTW en kortingen

Ook bij kortingen kan BTW door de BTW-ondernemer worden terug ontvangen.  Op welke wijze de BTW weer wordt terug ontvangen, hangt er vanaf of de korting vooraf of achteraf verleend wordt.

Vooraf verleende korting

Korting die direct op de inkoopfactuur wordt vermeld verlaagt het belastbaar bedrag waarover BTW verschuldigd is. Op de factuur resulteert dit ertoe dat BTW wordt berekend over de vergoeding verminderd met de korting, zodat gelijk het juiste BTW-bedrag verschuldigd is. Dit is het BTW-bedrag dat de BTW-ondernemer in zijn BTW-aangifte aangeeft en afdraagt aan de Belastingdienst.

Achteraf verleende korting

Bij een korting achteraf reikt de BTW-ondernemer als aanvulling op de oorspronkelijke factuur een creditfactuur aan de afnemer uit met daarop een negatief (BTW-)bedrag. Ook in deze situatie moet de BTW-ondernemer het risico dat de afnemer de BTW in aftrek brengt uitsluiten. Is de afnemer een particulier dan is er geen risico. Is de afnemer een ondernemer of rechtspersoon dan is het raadzaam om de afnemer bij uitreiking van de creditfactuur een verklaring te laten tekenen dat de afnemer de te veel terug gevraagde BTW aan de Belastingdienst terug betaalt. De BTW-ondernemer vraagt de BTW terug in de BTW-aangifte van het tijdvak waarin de creditfactuur is uitgereikt.

BTW en oninbare vorderingen

Is sprake van een oninbare vordering, dan is de BTW eerder al afgedragen. De BTW-ondernemer vraagt deze BTW terug op het moment dat de vordering oninbaar wordt. Dat is uiterlijk het moment waarop één jaar na het opeisbaar worden van de factuur is verstreken. De factuur wordt opeisbaar na afloop van de betalingstermijn, en wanneer geen betalingstermijn is vermeld dan geldt de wettelijke betalingstermijn 30 dagen. In bepaalde gevallen kan eerder worden aangetoond dat de afnemer niet zal betalen, bijvoorbeeld ingeval van faillissement. De BTW kan dan eerder terug worden gevraagd.

Vraag de BTW terug door een negatieve omzet en negatief BTW-bedrag bij vraag 1a/1b van de BTW-aangifte in te vullen. Vraag de BTW tijdig terug, namelijk in het tijdvak waarin de éénjaarstermijn is verstreken. Is de BTW-aangifte over het betreffende tijdvak al ingediend, vraag de BTW dan via een BTW-suppletie terug.

De VVD wilde de teruggavetermijn voor oninbare BTW verkorten naar drie maanden. Zij reageerde fel op de stelling van de Belastingdienst dat het verkorten van het teruggave termijn, voor betaalde BTW over oninbare vorderingen, geen toegevoegde waarde zou hebben. De coronacrisis zorgt ervoor dat steeds meer rekeningen niet worden betaald terwijl hier wel BTW over afgedragen moet worden. Normaliter ontvangt een BTW-ondernemer de BTW, betaald over oninbare vorderingen, binnen één jaar terug maar dat kan voor grote liquiditeitsproblemen zorgen. Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën meent, evenals de Belastingdienst, dat de beperkte vooruitgang in de liquiditeitspositie van de ondernemer die een snellere BTW-teruggaaf krijgt niet of nauwelijks opweegt tegen de toename van de administratieve lasten voor diezelfde ondernemer. Hierdoor zal het teruggave termijn voor oninbare BTW niet verkort worden.

Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Neem vrijblijvend contact op via onderstaand formulier

Via het contact formulier aanvraag gratis consult kunt u contact opnemen met de auteur van de publicatie. Het contact opnemen is gratis en verplicht u tot niets. De specialist zal zelf aangeven vanaf wanneer de kosten gaan lopen en wat deze kosten zijn. Het beste kunt u de met de specialist afgesproken kosten laten vastleggen in een email of een offerte. Volgens de algemene voorwaarden van dit platform houdt onze dienstverlening daar op. Wij zullen je wel vragen het contact met de specialist te waarderen door middel van een e-mail met daarin 3 vragen. Hoe waardeer je het (professionele) contact met de specialist, hoe waardeer je het contact inhoudelijk op het gebied van kennis van zaken, hoe waardeer je de snelheid van handelen / leveren van de specialist. Deze drie scores houden wij bij op de profielpagina van de specialist in een anomiem gemiddeld cijfer / score voor deze specialist zodat anderen er gebruik van kunnen maken. Wij stellen uw feedback dan ook erg op prijs.

Fleximaal.com meer klanten, beter online krachtiger ondernemen.
Studio Lot Interieur
uitgelicht
Studio Lot Interieur

Mijn missie is om de ruimte waarin je woont en werkt om te toveren tot een inspiratievolle plek, omringd door rust, helemaal passend bij jou.

Studio Lot Interieur

Fleximaal.com de ontbrekende schakel voor bedrijven.

Visitors

13.886

Pages served

1.671.346

Retention

11.5 min

Interactions

1.110

BTW

31 May 21

Commissaris en lid bezwarenadviescommissie niet altijd BTW-ondernemer, aldus de Hoge Raad

17 May 21

Verhuur van kantoorruimte door de DGA aan de eigen BV: een economische activiteit voor de BTW?

18 Mar 21

Dien BTW jaarsuppletie over 2020 voor 1 april 2021 in

16 Feb 21

BTW en wijzigingen e-commerce per 1 juli 2021

15 Feb 21

BTW en Brexit (update)

Meer
Minder
11 Feb 21

BTW en zonnepanelen

2 Feb 21

BTW en thuiswerken

2 Feb 21

BTW terugvragen als prestatie niet doorgaat of uitgesteld wordt

11 Jan 21

Wordt kasstelsel in BTW-aangifte terecht toegepast? Check de voorwaarden voor toepassing kasstelsel en voorkom boete

11 Jan 21

Wat zijn de aandachtspunten bij het indienen van de (laatste) btw-aangifte over 2020?

11 Jan 21

BTW-vrijstelling freelance pedagogisch medewerker in de kinderopvang? Rechter moet straks meer duidelijkheid geven over reikwijdte vrijstelling.

8 Jan 21

BTW en suppletieaangifte. Geef een BTW-schuld tijdig aan via BTW-suppletie

8 Jan 21

Let bij btw-ondernemers op inlenersaansprakelijkheid en fiscale eenheid. En waar moet u op letten om correctie van BTW-aftrek te voorkomen?

8 Jan 21

Let op de BTW als u zaken doet met het buitenland. Over webshops, terugvragen buitenlandse BTW en de MOSS-aangifte

8 Jan 21

Herziening-BTW op investeringsgoederen goed geregeld? Let op herzieningstermijn van 5 of 10 jaar in laatste btw-aangifte boekjaar

8 Jan 21

BTW-wijzigingen per 1 juli 2021

7 Jan 21

Laatste stand van zaken nieuwe kleine ondernemersregeling (OVOB)

19 Nov 20

Hoe ver gaat de toepassing van een BTW-vrijstelling?

2 Nov 20

Let op pro rata berekening btw bij zowel belaste als vrijgestelde prestaties

9 Oct 20

BTW en Brexit 1 januari 2021

28 Sep 20

BTW, overdrachtsbelasting en Prinsjesdag 2020

10 Aug 20

Commissaris en lid bezwarenadviescommissie geen BTW-ondernemer, aldus de Hoge Raad

3 Jul 20

Praktische regeling BTW-herziening opfokkosten melk- en jongvee

2 Jun 20

BTW-aftrek zonnepanelen bij particulieren, scholen, VvE’s en gemeenten

21 May 20

Berekening herzienings-BTW in opfokkosten melk- en jongvee

24 Apr 20

Verbeter uw BTW-positie in coronatijd

28 Mar 20

Snelle BTW-reparaties ten aanzien van toepassing 0% BTW bij intracommunautaire leveringen

19 Mar 20

Wat is moment van BTW-heffing bij vouchers, waaronder cadeaubonnen?

5 Mar 20

Wijziging btw-regeling bij voorraad op afroep & consignatievoorraad

3 Feb 20

Brexit van 1 februari 2020 heeft nu nog geen BTW-gevolgen

20 Jan 20

Aandachtspunten laatste BTW-aangifte 2019

17 Jan 20

BTW privé gebruik auto in laatste BTW aangifte 2019

6 Dec 19

Nieuw BTW-identificatienummer eenmanszaken per 1 januari 2020

2 Nov 19

Eindejaarstips BTW 2019 en wetswijzigingen BTW 2020

4 Oct 19

BTW-heffing en aftrek van BTW bij investeringen in zonnepanelen

16 Sep 19

"Quick fixes" BTW ten behoeve van internationale handel binnen de EU per 1 januari 2020

12 Jul 19

Toepassing herzieningsregels bij opfokkosten van jongvee en melkkoeien leidt volgens Hoge Raad tot BTW-teruggaaf voor landbouwer

1 Jul 19

Wat is plaats van dienst voor BTW bij interactieve webcamsessies?

28 Jun 19

Commissarissen toch geen BTW ondernemer!

24 May 19

Update BTW-gevolgen voor en na de Brexit

24 May 19

Vraag de in 2018 in het Verenigd Koninkrijk betaalde BTW zo snel mogelijk terug!

21 May 19

Vanaf 1 juni 2019 aanmelden voor toepassing nieuwe kleine ondernemersregeling BTW per 1 januari 2020

10 Apr 19

Pas op met BTW-aftrek bij uitstaande leningen en aandelen!

10 Apr 19

Uitreiken creditfactuur niet altijd voldoende om ten onrechte gefactureerde BTW te herstellen

31 Mar 19

Oud mobiel chalet is onroerende zaak voor de BTW, aldus Hof

28 Feb 19

Vraag in Verenigd Koninkrijk betaalde BTW terug ruim vóór 1 juni 2019!

3 Feb 19

Opnieuw uitstel: BTW-gevolgen van de Brexit voor de Nederlandse ondernemer

12 Jan 19

Aanscherping 0%-tarief BTW voor zeeschepen per 1 januari 2019

6 Dec 18

Vereenvoudiging BTW bij digitale diensten in de EU per 1 januari 2019

3 Dec 18

Investeren in grond voor aanleg van zonneparken

15 Nov 18

Fiscale eenheid BTW tussen maatschap en BV wordt door Belastingdienst bestreden

3 Nov 18

Welk moment is beslissend voor toepassing 6% of 9% BTW-tarief rond 1 januari 2019?

5 Oct 18

Check de naheffingsaanslag BTW; voorkom teveel BTW-afdracht en boetes

24 Sep 18

Terugvragen buitenlandse BTW voor 1 oktober 2018

9 Aug 18

BTW prive gebruik auto in de laatste BTW-aangifte 2018

9 Aug 18

Verhuur ligplaatsen is voor BTW geen gelegenheid geven tot sportbeoefening

9 Aug 18

Subsidie veelal niet van invloed op (Pre) pro-rata BTW

9 Aug 18

Nieuw besluit van 29 juni 2018 over maatstaf van heffing BTW

1 May 18

Vrijmarkt Koningsdag: moet u BTW afdragen?

28 Mar 18

Dien BTW jaarsuppletie over 2017 vóór 1 april 2018 in!

8 Mar 18

BTW-gevolgen van het gewijzigde Besluit Administratieve-, facturerings- en andere verplichtingen

26 Jan 18

BTW privégebruik auto in de laatste BTW-aangifte 2017

19 Jan 18

BTW-feest zonnepanelen! Claim de maximale BTW-teruggave, ook over de investering in het dak, en vraag die tijdig terug!

17 Jan 18

Btw-vrijstelling voor sportbeoefening wordt in 2019 verruimd en niet langer beperkt tot leden

1 Dec 17

Btw-wijzigingen 2018: laatste update

2 Nov 17

Check of uw instelling de sociaal-culturele btw-vrijstelling kan claimen

19 Oct 17

BTW landbouwregeling/ veehandelsregeling is per 1 januari 2018 afgeschaft

19 Oct 17

Toepassing koepelvrijstelling per 1 januari 2018 ingeperkt: beperk het BTW-nadeel!

27 Sep 17

Wees alert op belangrijke BTW-wijzigingen in Belastingplan 2018!

11 Sep 17

Toepassen 0% BTW tarief bij grensoverschrijdende leveringen kan alleen onder strikte voorwaarden

4 Sep 17

BTW bij sponsoring van gratis evenementen

4 Sep 17

Let op de BTW bij regeling voor afstandsverkopen; voorkom monsterboetes in België

24 Aug 17

BTW en internationaal personenvervoer

24 Aug 17

Overgang landbouwregeling naar BTW-belast ondernemerschap

24 Aug 17

BTW-belaste prestaties in de zorg

4 Jul 17

Snelle actie vereist bij afwikkeling bezwaar BTW privé gebruik auto

4 Jul 17

Versoepeling regels voor teruggave BTW op oninbare vorderingen vanaf 1 januari 2017

4 Jul 17

Meer duidelijkheid over BTW-vrijstelling voor diensten door lijkbezorgers, crematoria en exploitanten van begraafplaatsen

4 Jul 17

Meldplicht adviseur bij niet-indienen suppletie BTW. Loop ook als adviseur geen risico op boetes!

4 Jul 17

Voorkoming aansprakelijkheid bij beëindiging fiscale eenheid BTW. Meld dit tijdig!

4 Jul 17

Moeiende holding? Stel recht op BTW aftrek veilig!

4 Jul 17

Wetsvoorstel herziening BTW voor diensten

4 Jul 17

Overdrachtsbelasting: 2% of 6%? Wat is een woning?

4 Jul 17

BTW-aftrek op business seats? Let op de drempel van € 227!

30 May 17

BTW en suppletie; loop geen onnodige BTW risico’s!

Waarom fleximaal?

Zichtbaar & Vindbaar in Google

Je eigen website hoger in Google door collectieve SEO.

Snellere lancering nieuws

Dagelijks nieuwe content. Hoger in Google.

Extra marketing kanaal

Maandelijks tienduizenden bezoekers. Hoge retentie. Leads via je content.

Laagdrempelig in contact met je doelgroep

Voeg spelvormen (gamification) toe om drempels te verlagen en het eerste contact makkelijker te maken.

Marketing terwijl je werkt voor je klanten

Marketing automatisering voor MKB.

Marketing speeltuin voor ondernemers en marketeers

Wat werkt en wat werkt niet in je marketing, je test het snel met Fleximaal gesprinte marketing.

Competentie management en verbindingsmakelaar

"On the go" leren door modulair maatwerk.

Sneller schakelen workforce

Sneller schakelen, sneller schalen. Vacatures en detachering.

Leeds en projecten

Gaten in je cashflow? Doe mee aan projecten.